Още от началото на пандемията предоставихме на Министерство на здравеопазването алгоритъм

...
Още от началото на пандемията предоставихме на Министерство на здравеопазването алгоритъм
Коментари Харесай

Кардиолог: Ще се превърнем в COVID гетото на Европа, ако не управляваме пандемията чрез мерки и ваксинация

" Още от началото на пандемията предоставихме на Министерство на здравеопазването алгоритъм за това по какъв начин се прави тактика за връзка на риска и замесване на цялото обществото в битката против ковид и по тази причина по какъв начин се покачва доверието на хората в ограниченията преди още да има ваксини. Нищо от това не се направи - нито от предходното, нито от настоящето Министерство на здравеопазването. Макар, че време има и в този момент да се приготви осведомителна акция, най-малко за имунизирането, за което и ние ще помогнем от СЗО ", сподели доцент Михаил Околийски по отношение на това дали да се стягат ограниченията.

" В страните с високо имунизационно покритие ограниченията се стягат, защото нарастват случаите на инфектирани неимунизирани или с изминал имунитет, те би трябвало да пречупят кривата ", посочи доктор Людмил Шопов пред БНР.

" Но и в Австрия има хора, които са на тезата, че би трябвало да се прекара и си правели Covid - празненства...това съм чувал, не съм го виждал...До половин година към този момент всички ще сме се срещнали с вируса.

Той удостовери, че и ваксирани се разболяват, но в огромната си степен го изкарват по-леко...Има и смъртни случаи на умряли с вакснина, при нас също имаше на пациент над 89 годишен ", даде за образец кардиологът от ИСУЛ доктор Людмил Шопов.

" Хората не се имунизират, тъй като трябваше по един топъл и самодеен метод да се приказва за изгодите и за страничните реакции от имунизациите ", счита от своя страна доцент Околийски.

Същевременно на страната ни се гледа като на странна птица, остров на неведоми практики, като тези с подправените документи. За подправен документ в Гърция се влиза в пандиза, сподели още доцент Околийски.

По думите на доктор Людимл Шопов у нас просто липсва думата емпатия и рисковите хора не се имунизират.

" Ако обаче накарате лекар да се подпише под това даден пациент да не се имунизира, повярвайте ми, няма да го направи ", сподели доктор Шопов.

Според доктор Шопов кризата е била ръководена по-добре при първата вълна, въпреки и отпред със здравен министър финансист. И това се вижда от броя умряли и настанени в болница.

" Има и положителни образци. По гледище на СЗО в Плана за резистентност и развиване, с поддръжката и на служебния министър председател, е включено финансиране от следващата година в училищата от първи до 12 клас да се учи като предмет " Здравно обучение ", добави доцент Околийски.

" Защото децата имат потребност да бъдат чути, разбрани и претърпяни...за да не рискуват след това като възрастни в разнообразни зависимости, по които за жал в света сме отново на първите места ", сподели специалистът от СЗО.

Доц. Околийски посочи, че са създали проучване, съгласно което последната година расте броят на тревожните и депресивни разстройства, на броят на ПТП - тата и на случаите на принуждение. В чужбина се работи с полицията по какъв начин да бъдат самодейни преди нещастията, а освен да се записват смъртни случаи... ", съобщи още специалистът.

" Всичко това е начин да декомпенсираш неналичията, страховете и несполуките си ", обобщава доцент Околийски.

" Ако не мислим за близък, в случай че не управляваме пандемията посредством ограничения и имунизация, ще се превърнем в Covid гетото на Европа, ендемична зона в която няма да се развива стопанска система, туризъм, търговия, хората дори няма да си поръчват костюмите от България... ", заключи доктор Людмил Шопов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР